17.8.08

Pašman, Telaščica, Žut in Kornati

In spet smo doma.

Naš avgustovski dopust se je letos "vrtel" okoli Kornatov. Prve dneve smo preživeli na otoku Pašman v kraju Ždrelac. Majhno mesto z veliko turistov, čista voda...

Od tu nas je morje zaneslo v Naravni park Telaščica, ki leži na jugovzhodnem delu Dugega otoka. Zavzema kar 70,5 kvadratnih kilometrov površine, pri čemer kopno predstavlja samo tretjino parka. Telašćica je bogata s tihimi in mirnimi plažami na eni ter divjimi in strmimi klifi na drugi strani. Tu je tudi slano jezero Mir, dolgo 960 metrov in široko 300 metrov. Njegov najglobji del je globok 10 metrov. Poleti temparatura vode doseže tudi 33°C.

Preliv med Dugim otokom in Kornatom
Alessa plavalkaPot do jezera je nenaporna, lepo tlakovana in označena.
Manjka samo še krona

Ko smo si ogledali jezero smo se odpravili še do klifov, ki so visoki kar 161 metrov in v morje segajo 85 metrov globoko.


Tudi v ta dopust smo vključili otok Žut, nam priljubljena destinacija. Tokrat smo se povzpeli na najvišji hrib v tamkajšnji okolici. Od tam je prelep razgled na Kornate.


Pogled na Kornate je bil tako mamljiv, da smo naslednji dan tudi mi "vstopili" v Nacionalni park Kornati. Park zavzema področje veliko 220 km² in 89 otokov. Področje je bilo razglašeno za nacionalni park 24. junija 1980. Najprej smo bili v uvali Vrulje in se tudi tu povzpeli na hrib.


Naslednji dan smo preživeli v uvali Lavsa. Ker je bil tudi tam lep, visok hrib, smo se odločili, da gremo na vrh. Na vrhu hriba so turisti zgradili stolpke iz kamnov in tudi mi smo zgradili enega.

Pošast :)Sončni zahod v Vruljah in oblačno večerno nebo v Zadru.


Lep pozdrav
Tea in morska Alessa

2 comments:

Anonymous said...

Super , zares krasne slike
Lp
marios

Unknown said...

@marios: najlepša hvala.
tudi gorske fotke na tvojem blogu so super.