13.7.09

Letošnje prve morske počitnice

Napočil je čas šolskih počitnic in s tem tudi naše morske dogodivščine. Za začetek sezone, smo jo kot vsako leto, mahnili na otok Žut, enega izmed otokov kornatske otoške skupine. Nahaja se med Pašmanom na eni strani in otokom Kornatom na drugi strani. Otok poraščajo oljke, smokve in borovci, znan pa je po tem, da tukaj ni stalnih naselij. Glede na to, da so Kornati poznani kot navtični raj, je tudi na Žutu marina s približno 120 privezi. Tu sta tudi dve odlični restavraciji za ljubitelje morske hrane…odlična hobotnica izpod peke, razni brodeti in ribe na sto načinov. Morje čisto, raj za kopalce. Z vrha hriba prečudovit razgled na Kornate…..povsod je dovoljeno kopanje tudi psom.

Brbinj je naselje, ki leži ob istoimenskem zalivu na severovzhodni strani Dugega otoka. Kraj je obkrožen z borovim gozdičkom, idealen za dolge sprehode. Morje čisto in turistov zelo malo. Mesto ima kar nekaj zanimivih turističnih točk vrednih ogleda. Kopanje psom je na glavni plažici v sezoni prepovedano, a le nekaj korakov stran se naši kosmatinci lahko mirno ohladijo v morju.


Otok Molat, naša vsakoletna destinacija. Tu smo že stari znanci, domačini so zelo prijazni in nas vedno dočakajo z nasmehom na obrazu.


Na celem otoku ni niti ene table, da je psom prepovedano kopanje, zato nam je otok še toliko bolj zanimiv. Na otoku je bilo nekoč živahno. Ribiči so izdatno lovili v bogatih ribiščih, vzrejali so drobnico in govedo. Cedila sta se med in mleko. Danes pa je to otok miru in spokoja, kjer lahko uživamo v izvorni sredozemski naravi. Je precej hribovit otok, dokaj porasel z grmičevjem in gozdom. Tu živi nekaj preko sto ljudi, predvsem starejših prebivalcev v naseljih Molat, Brgulje in Zapuntel. Imajo svojo malo pekarno, eno večjo gostilno in dve majhni restavraciji. Na obali je trgovina-kiosk, kjer se najde vse najnujnejše. Alessa je kot vedno uživala in veliko plavala, ob večerih pa smo jo mahnili na dolg sprehod.


Na otoku je znameniti zvonik, pobarvan živo rumeno, da se ga kot neko središčno točko vidi z vseh strani, malo naprej je spomenik padlim borcem. Med vojno je bilo tu taborišče, bunkerji-stražarnice so zelo lepo ohranjeni in so lepe razgledne točke.…. Sredi mesta je velik vodnjak, kamor so v starih časih ljudje hodili po vodo.
Veliko ljudi se je pred in med vojno z otoka odselilo v Ameriko in sedaj se na stara leta vračajo ter uživajo v lepotah otoka.


Lp.
T&A

No comments: